Hulp bij Trauma / PTSS 

Wanneer je last hebt van trauma, dan heeft dit een grote invloed op je leven en het leven van je omgeving. Trauma kan zo vast gaan zitten dat je niet meer kunt werken, slapen, relaties aangaan, genieten van het leven, enzovoorts. Vaak heeft het impact op alle levensgebieden. Natuurlijk wil je van je trauma af, maar hoe? Misschien heb je al van alles geprobeerd, maar heeft het nog niet of niet voldoende geholpen. Of misschien vind je het nog te spannend om met je trauma aan de slag te gaan. Het is immers niet fijn om hier aan terug te moeten denken. 

 

Je bent echter  niet alleen. Er lopen veel mensen rond met een trauma. Het trauma kan je onlangs opgelopen hebben,  maar kan ook zijn oorsprong eerder hebben. Een trauma ontstaat wanneer iemand één of meerdere heftige gebeurtenissen heeft meegemaakt en deze niet heeft verwerkt. Wanneer we een trauma niet doorleven en verwerken, blijft het opgeslagen zitten in ons lichaam. Wij mensen hebben een heel sterk brein. Met ons brein proberen we het trauma een plek te geven. Wat we dan eigenlijk aan het doen zijn, is overlevingstrategieën creëren. Deze strategieën zijn vaak sterk en kunnen al op jonge leeftijd ontwikkeld zijn. Ze hebben ons in het verleden hulp geboden om met het trauma of de moeilijke omstandigheden om te gaan. Een overlevingsstrategie kan op sommige momenten noodzakelijk zijn om op dat moment met de situatie om te kunnen gaan. Wanneer je echter deze overlevingsstrategieeën langdurig toepast, dan blijven de spanningen rondom het trauma opgeslagen in je lichaam en worden ze met iedere negatieve ervaring die je op doet groter. 

 

Denken doen we met ons hoofdbrein. Hier worden de overlevingsstrategieeën gemaakt. Voelen doen we met ons hartbrein en ons buikbrein. Wanneer we een traumatische ervaring alleen met ons hoofdbrein benaderen, dan worden gevoelens niet doorleefd, maar opgeslagen in ons lijf in de vorm van spanningen. Hoe meer spanningen er in ons lijf opgeslagen worden, hoe sneller deze spanningen door een andere gebeurtenis weer opgeroepen/ getriggerd kunnen worden. Als deze emoties blijven opgeslagen in je lichaam, totdat jij ervoor kiest om ze los te gaan laten. 

Hoe kan paardencoaching hierbij helpen

Paarden houden emoties en spanningen niet vast. Zij zijn altijd alleen in het hier en nu bezig en laten spanningen meteen na de spannende situatie los. Zij maken geen onderscheid tussen hoofd en gevoel. Bij een paard (en alle dieren) is dit een geheel. Wanneer jij bij een paard bent, dan kom je automatisch al meer in het “hier en nu”  terecht. Ons hoofd gaat dan wat minder spreken en ons lijf meer. Paarden kunnen de spanningen weerspiegelen en ze kunnen de spanningen overnemen. Het is zeer indrukwekkend om te zien hoe paarden de spanningen van de coachee laten zien, overnemen en loslaten. Wanneer je bij het paard staat vindt er altijd een energie wisseling uit. Of je er nu in gelooft of niet: Het is er. 

Paarden hebben geen oordeel, wat het loslaten van spanningen makkelijker maakt. Paarden kunnen enorm steunend zijn tijdens een sessie, puur door er voor je te zijn. Wanneer je door je trauma uit contact bent geraakt met anderen en je omgeving, kan een paard je helpen dit contact weer te herstellen. Bij deze manier van werken aan je trauma zijn woorden niet altijd nodig. Dit alles bij elkaar maakt paardencoaching een toegankelijke en veilige manier om met je trauma’s aan de slag te gaan. 

Wanneer er sprake is van trauma is het aan te raden meerdere sessies te volgen. Mensen merken vaak al wel na de eerst sessie resultaat. Ze geven aan minder spanningen te ervaren, beter te slapen en dat klachten zijn afgenomen. Wil jij dit ook? Zet dan de eerste stap en maak een afspraak voor een intake.

 

Paardencoaching effectief bij trauma